BMW Z1 Club Nederland

Clubspecial 2005

 

Voor de tweede keer dit jaar organiseerde het Circuitpark Zandvoort weer een Clubspecial. Voor de mensen die het nog niet kennen: tijdens de Clubspecial komen verschillende autoclubs bij elkaar op het circuit van Zandvoort. Naast de mogelijkheid om eens op het circuit rond te rijden (in een sportieve of in een recreatieve groep), maken veel clubs er meteen een soort eigen meeting (eventueel met een BBQ) van en is er mogelijkheid om mee te doen aan een slalomcompetitie.

Namens de Z1 club waren ditmaal aanwezig Bob Halsema en zoon Paul, Ruud Thonhauser en zijn broer, René Visser en vrienden en ik met mijn vader. Door omstandigheden helaas een wat kleine groep maar toch gezellig. René en ik hadden ons voor 2 sessies (recreatief en sportief) ingeschreven aangezien we beiden, naast de Z1, een raceauto hadden meegebracht (René zijn 325i E30, wij een 325ti Compact) en we wat kilometers konden maken. Ruud (met een MCoupé) en Bob (de Z1 en een Seat Leon Cupra) reden in de recreatieve klasse mee.

 

In een mailtje van Bob werd ons verzocht om uiterlijk om 9:45 op het circuit te zijn aangezien we rond 10:20 de eerste sessie hadden. Alleen toen ik rond de afgesproken tijd op het circuit arriveerde was er bij onze stand geen (paarse) Z1 te bekennen. Enkel de MCoupé van Ruud stond er en die kwam er gelukkig ook net aanlopen. Ook René Visser arriveerde niet lang daarna, maar de grote vraag was: waar was Bob? Aangezien we de papieren en stickers al hadden was dat echter niet zo’n heel groot probleem. Een half uur later dan de bedoeling was kwam Bob eindelijk aan. Hij had zich vergist in de tijd en was daarom ook net te laat om van de volledige sessie, waarvoor we waren ingeschreven, gebruik te maken. Gelukkig heeft Bob diverse connecties en werden er wat extra stickers voor een andere sessie geregeld.

Het rijden zelf dan. Zoals gezegd hadden wij onze raceauto meegenomen en het leek mij wel leuk om mijn vriendin eens een paar ronden mee te nemen. Zoals altijd bij dit soort evenementen rijden er veel mensen met weinig tot geen circuitervaring rond. Geen probleem natuurlijk, maar wat extra voorzichtigheid is wel nodig en het tempo ligt voor ons wat lager. Waarschijnlijk bleek dat uiteindelijk een soort geluk bij een ongeluk aangezien de wielbouten van mijn achterwiel onbedoeld ‘wat’ losser zaten dan normaal. Op racesnelheid was het wiel er waarschijnlijk wel afgevlogen.

 

 

Ook René had in deze sessie een klein probleem met zijn racewagen. Een koelwaterslang scheurde. Uiteindelijk heeft hij met ducktape geprobeerd de scheur af te dichten maar in de volgende sessie bleek dit helaas niet lang te houden.

In de tweede (sportieve) sessie reden alleen René en wij. In deze klasse toch wat harder gereden. Verder is het verplicht om een helm te dragen en zijn passagiers niet toegestaan. Het was ook iets rustiger (minder auto’s) zodat we toch een aantal snelle rondjes hebben kunnen rijden. Helaas voor René, zoals al gezegd, was zijn sessie vrij snel afgelopen.

Direct na deze sportieve sessie konden Bob, zoon Paul en wij nog een recreatieve sessie gaan rijden. Halverwege de sessie heb ik het stuur overgenomen van mijn vader en ongeveer 5 minuten voor het einde van de sessie schakelde ik voor het Scheivlak terug van 5 naar 4 en begaf de versnellingsbak het. Al met al hebben wij weer genoten van deze dag. We vinden het altijd leuk om een dagje te gaan racen en dat was deze keer niet minder.

 

Wat ons betreft zijn we er de volgende keer weer bij!
 
Het blijft gaaaaaf
Erik-Jan en Willem Jan van Beek