BMW Z1 Club Nederland

Toertocht Drente 24 augustus 2003

Organisatie Henk en Jolanda Schippers en Jan en Jolien Gils.

Op zondag 6.40 uur de wekker, 7.55 uur de deur uit op weg naar Assen. Beetje bewolkt, dus lekker fris. Voordeel is wel weinig verkeer op de weg.
BMW-dealer Vriesendijk,  in een zeer mooi pand  te Assen, met een ronddraaiende binnenopgang, zorgde voor een welverzorgde ontvangst door de enthousiaste mevrouw en mijnheer de Vries, die voor de liefhebber een zwarte Z1 te koop hebben.
Veel modellen in de showroom, waar ook een aantal non-BMW's staan, zoals een Porsche 911 Carrera S, Saab Cabrio, Maseratie 3000. Kennelijk autoliefhebbers, die toch de voorkeur aan BMW hebben gegeven. 

Tip van de heer de Vries bij een volgende BMW-aankoop: Neem contact met hem op, hij kan meer bieden voor je BMW dan in het westen en zuiden van het land gebruikelijk is.
Klokslag 10:00u komen we aan, maar denk maar niet dat je de eerste bent, er staan reeds 14 Z1's te glimmen. Ja de deelnemers die op gaan lopen tot 27 auto's hebben er weer zin in. Bijzonder is de bakker die het gebak verzorgde. Hij mocht op uitnodiging van de heer de Vries meerijden, heeft al jaren een Z1 maar was nog geen lid, wist niet van het bestaan van de club. Er zijn meerdere nieuwe gezichten aanwezig.
11:00 uur, na alweer veel met elkaar gesproken te hebben, de vele mooie BMW's bewonderd te hebben, op weg in 2 groepen.
Drente, de fietsprovincie bij uitstek, liet zich van zijn goede kant zien: Gelukkig voor ons weinig of geen fietsers. Zoals wij gereden hebben denk je dat Drente bestaat uit heidevelden, bossen en agrarisch landschap, afgewisseld door wat varkenslucht en een enkele plaats.
Heel vroeger had je er hoogveen, dat werd afgegraven voor het bouwen van huizen/hutten, om te verstoken en later voor de tuinen als turfstrooisel. Bijna alle dennenbossen zijn later aangeplant, daar sta je niet bij stil, dat is een voorbeeld van duurzaam bosbeheer. Dan komen er eeuwen later lieden die zeggen "sund" dat we zo veel hebben afgegraven, want wat moet je met dat laagveen, dat geeft alleen maar heide, dat moet je bijhouden anders vergrast het en de schaapskudden zijn duur en lastig, nee dat moet omhoog. Dat kan langs de natuurlijke weg, maar dan ben je miljoenen jaren zoet, nee wij - het volk van water en dijken - doen dat even wat handiger, damwandje, water erin en de spons vult zich en de grond komt weer omhoog. Over een paar decennia zijn er dan weer mensen die zeggen kunnen we dat niet afgraven enz. enz.
Wij genoten van dit prachtige geheel.

Na een uurtje 1e stop, midden in het bos. Koeltas open. lekker frisje en een overheerlijke plak Drentse koek.
Dan weer verder, genieten van smalle weggetjes, waar soms toch pittig gereden werd.
De lunch stond te wachten in het theehuis van galerie Maya Wildevuur. Een oprijlaan van een paar honderd meter onverharde weg, deed me aan Engeland denken, dan een karakteristieke rietgedekte villa, met een grote tuin vol beelden van diverse kunstenaars en in de villa de nodige schilderijen en een kunstuitleen. Een zeer geslaagd idee.

Nu op weg richting Circuit van Assen, waar een mooi stuk Z1-weg ligt. Maar je bent niet alleen, er zijn ook motoren die denken op het circuit te rijden, maar nu met tegenliggers, dus oppassen. De waarschuwing was een goede.
Na een uurtje een korte break in het bos en maar keuvelen over de Z1. Maar een aspirant-lid uit Friesland vond dat het erg meeviel en dat er ook over veel andere zaken gesproken werd, vandaar dat hij definitief lid wordt. Fijn want de Friezen zijn niet alleen aardige mensen, ze hebben ook een prachtige natuur voor de nodige tochten.
Wat een plezier als je zo weinig stoplichten tegenkomt, maar aan alles komt een eind. Zo ook deze prima verzorgde tocht, die qua voorbereiden meer uurtjes heeft gekost dan gedacht. Het grote punt was dat er nog zo veel meer mooie natuur is, derhalve moeilijk te beslissen wat doen we niet.
Restaurant de Warrel liet zich de kans niet ontnemen: 24 Z1's en een Belgische met Wiesmann-blauwe kleur mochten staan te pronken op het mooie gazon, maar ja je wil gratis reclame of niet.

Afscheidsborrel en dankwoorden op het terras en voor de liefhebber een prima buffet, zelfs met ijsmachine (dit voor de echte liefhebbers).
Met in de hand een duidelijk routeboek (achterin staan een paar interessante punten over het Drents landschap), hebben we kunnen genieten van een mooi gebied waarin de Z1 en hun berijders niet misstonden.

Henk, Jolanda, Jan, Jolien: Bedankt!


Merel en Roland Vet.