BMW Z1 Club Nederland

Friesland 2004

Het was zondagmorgen 29 augustus dat er 13 BMW Z1’s richting Friesland reden, om precies te zijn naar Harich. Zo heet het kleine dorpje bij Lemmer waar wij uitgenodigd waren de Friesland-route te rijden. De meeste equipes hadden waarschijnlijk dezelfde gedachte: Friesland wat kan daar nou aan zijn? De vele thuisblijvers hebben dit zeker gedacht: helemaal naar het noorden voor een ritje langs wat meren, sloten en weilanden, met wat op een terp staande boerderijen?
Wij hadden vanuit Drenthe samen rijdend met de familie Gils alvast een toeristische heenroute bedacht, zodat wij deze dag in ieder geval wel iets moois te zien zouden krijgen.
Maar de eerste verrassing was al het binnenweggetje van Lemmer richting Harich, een prachtig kronkelweggetje. Geen verkeer, de zon aan de hemel, water, riet en boten, het was te veel om te overzien.
Aangekomen bij onze startplaats troffen we 13 Z1’s in 6 verschillende kleuren en met 4 verschillende soorten velgen. Ook was er een demonstratie van een – zonder de Z1 te beschadigen – gemonteerd derde remlicht. De auto’s stonden op een parkeerplaats in de schaduw van hele oude bomen. Vervolgens een mooi laantje door, waarna men op het terras arriveerde. Op het terras wachtte een hartelijk welkom met koffie en heerlijk gebak. Dit gaf direct het gevoel ‘deze dag kan alleen maar goed worden’.

Na de koffie reikten Rene en Albert ons de routebeschrijvingen uit. Dit document was niet alleen een omschrijving hoe te rijden, maar het bevatte ook heel veel informatie over de plaatsen waar we langsreden en ook van Friesland in het algemeen.

Foto's Sonja >>

Om het clubgevoel goed vast te houden besloten wij in een groep van 13 Z1’s te rijden. Het ging eerst richting Oudega en via allemaal smalle weggetjes naar Koudum en Workum (dit is een van de 11 Friese steden).

In Hindelopen kregen wij bij het Badpaviljoen een uitgebreide lunch aangeboden. Omdat het dreigde te gaan regenen waren er binnen plaatsen gereserveerd. Het ging er heel gezellig aan toe, maar aan alle gezelligheid komt een eind, de rit der Friese steden moest wel gereden worden.

Wij reden nu een stuk langs het IJsselmeer richting Stavoren, bekend van het Vrouwtje van Stavoren. Terecht ‘vrouwtje’ want het beeldje is maar 80 cm hoog.

Via Laaksum, Oudemirdum en ja je raadt het al Nijemirdum naar Sloten. Het centrum van Sloten is verboden voor auto’s maar niet voor Z1’s, zodat er op die zondagmiddag een rij van 13 Z1’s door de hoofdstraat van Sloten reed, waar we heel wat bekijks hadden van het wandelend publiek. We hadden vooraf besloten een stop te houden om het prachtige kleine stadje te bekijken, ook bekend van de Elfstedentocht. Het water waarop de schaatsers langs rijden is omzoomd door oude linden en prachtige oude panden met hele mooie gevels.

Voor een goede Z1-foto doe je alles

Na deze stop vervolgden wij onze rit naar Idskenhuizen en Langweer en vanaf daar weer terug naar Lemmer en naar ons eindpunt Hotel Restaurant Isel Mar. We werden echter de laatste kilometers overvallen door een fikse bui, zodat wij met dichte kap Lemmer binnenreden.

Wat had Issel Mar ons te bieden? Een welverdiende borrel en een zeer goed verzorgde barbecuebuffet. Wij hoefden niet eens zelf te bakken. Dit alles in een serre midden tussen honderden zeilboten.
Er werd geproost en er werden dankwoorden gesproken voor Rene en Albert. Die dankwoorden waren zeer terecht, want deze heren hebben Friesland bij de aanwezige Z1-leden echt op de kaart gezet.

Sterke punten van deze dag: gastvrijheid, rijplezier, rust, gezelligheid, maar één verkeerslicht, en een route van 117 km. Ook waardering voor de mooie oude steden van Friesland. Ook de Friezen reageerden heel goed op de voorbij rijdende Z1’s: er werd veel gezwaaid en de duimen werden regelmatige opgestoken. Veel boten op de meren, weinig auto’s op de wegen. Kortom een perfect rit.

 

Uw schrijvende equipe Henk en Jolanda Schippers.