BMW Z1 Club Nederland

25 juli 2004 toertocht Noord-Holland
start Graft de Rijp

Je zou denken ‘eind juli, stralend weer’ en terugdenken aan verleden jaar met een temperatuur van circa 35°, maar neen er werd anders beslist, af en toe een buitje regen en de rest van de tijd redelijk droog. De organisatoren van deze rit hadden kennelijk een vooruitziende blik: niet alleen rijden maar ook een aantal Noord-Hollandse highlights.

Twee groepen van 12 auto's met een aantal nieuwe rijders, voorafgegaan door de op het oog wat nerveuze Ruud, wat niet nodig bleek. Maar zijn volgers verzuimden wel eens het licht aan te doen en de kilometerstand op nul te zetten. Er was een prima routebeschrijving, zelfs in kleur gedrukt.
Via vele, smalle dijkweggetjes op naar Medemblik. Maar eerst werden we nog geblokkeerd door een echte stoomtrein.

 

In Medemblik een eerste consumptie. Wellicht had een ieder zijn energiedrank en appel al genuttigd, maar toch, een horecaman weet wat de mens nodig heeft.

Vervolgens naar het bekende museum en de beeldentuin van Nic Jonk. Zeer realistische Rubens-achtige bronzen, die nog steeds te koop zijn voor een prijs van minimaal een mooie Z1. Toegekeken door een veelheid van voornamelijk abstracte zeer grote en kleine olieverfschilderijen, nuttigden wij hier een lekker broodje en koffie. Een kalender met afbeeldingen van de werken van Nic Jonk mochten wij meenemen. Met als tip ze in te lijsten daar het jaar 2004 al wat gevorderd is.

 

Voort ging het weer door de kleine polders. Met heel veel molens in goede staat en ook onder restauratie. Gek is het eigenlijk dat je denkt van eerdere tochten en vele fietstochten de omgeving goed te kennen. Maar of het toch het weer is of een andere rijrichting, het blijft iets speciaals hebben dit wijde landschap met kleine dorpjes, bijvoorbeeld het mooie Twisk.

Dan naar Monnikendam, een van de twee kaasmakerijen. Met als specialiteit niet alleen kaas maar inleidingen in een veelheid van talen, de een in de Europese talen en de andere in de
Aziatische talen. Maar wat wordt je soms gefopt als toerist: het vastknopen op de bilpartij van de vrouw van de witte overrok blijkt geen teken van ‘al aan de man zijn’, maar bedoeld om het opwaaien te voorkomen. Nou ja zeg. De inleidster hbo-levensmiddelentechniek bracht ons in een notendop bij hoe de kaas gemaakt wordt en dat de enzymen maar vooral de verschillende soorten bacteriën de smaak en de soort van de kaas bepalen. De vorm is meer een bijkomstigheid.


Ruud drong op spoed aan. Wij dachten de fabriek te gaan bekijken, maar nee, de winkel was aan de beurt. Als echte toeristen werd er veel ingeslagen, dat doen de Japanners ook. Vandaar dat bij navraag naar deze kazen de export over de hele wereld goed op gang gekomen is. Een goede techniek.
Dan naar Volendam, alwaar de boot van 16.00 uur ons wachtte voor een trip naar Marken, met zijn vele winkeltjes met souvenirs, de bekendste van Sijtje Boes. Toen het IJsselmeer nog de Zuiderzee was en er geen dijk met het vasteland was, liep het eiland regelmatig onder water. Behalve de huizen aan de haven stonden de huizen erachter op palen. Zodoende was er weinig wateroverlast in de huizen. Na het aanleggen van de afsluitdijk gebeurde dat niet meer en zijn de palen gebruikt om als staanders te dienen voor een soort kelder of tochtruimte voor de netten. Er is op Marken ook een klompenmakerij, maar daar hadden wij geen tijd voor. Ruud loste dat handig op door ons allemaal te verblijden met een paar miniatuurklompen in delfts blauw.

Na een drankje in restaurant Smit Bokkum werd er voor de liefhebbers vis en vlees geserveerd, uiteraard na enige aanpassing van het meubilair.

Ruud, Rick, Martin, Kaveeta: bedankt namens de deelnemers voor de goede organisatie. Het heeft enige slapeloze nachten met zich meegebracht, maar het was de moeite waard.


Roland Vet.

Klik deze link voor extra foto's http://members.chello.nl/ejvanbeek/Toerrit door Erik-Jan van Beek.